Eurovision Song Contest - Semifinal 1

Idag är det dags! Semifinal 1. Inte Sveriges semifinal. Den är på torsdag. Men med 18 vinnarkandidater? Eller. Nja. Men 18 bidrag.. och 10 finalister!

1. Montenegro
- Rambo Amadeus "Euro Neuro"
Öppningsnumret är.. allt annat än starkt. En gubbe som står och mumlar ord till en melodi som knappt existerar. Och så en åsna på det. Artisten vill vara lika cool som Rambo och lika musikalisk som Mozart? Eller vadå? Tack, men nej tack.


2. Island - Gréta Salóme & Jónsi "Never Forget"
De ser väldigt nordiska ut och sjunger bra. En dramatisk låt med fioler. Jag gillar denna skarpt. Och den är one-of-a-kind i detta års tävling med sitt sagolika Within Temptation-stuk, schlagerfierat och utan det mörka.


3. Grekland - Eleftheria Eleftheriou "Aphrodisiac"
Cypern light vilket talar emot Grekland. Men den är trallvänlig och väldigt grekisk. Med reservation för att framträdandet kan dras ner till en tvåa om hon väljer att porra sig på ett osexigt vis som hon gjorde i Greklands uttagning.


4. Lettland - Anmary "Beautiful Song"
En låt jag haft på huvudet några gånger i och med den trallvänliga refrängen. Men den är så dålig, så dålig. Jag pallar inte denna falska glädje med korkad text.


5. Albanien - Rona Nishliu "Suus"
Smärta. Ack, så mycket smärta. Har noll koll vad hon sjunger om och vanligtvis är denna typ av låt något jag skulle avsky. Men jag gillar denna och sätter hon de högsta tonerna kommer något hända i min musiksjäl. Spricker det.. ja.. då blir det magplask.


6. Rumänien - Mandinga "Zaleilah"
Rumänien skickar sällan skit och inte heller detta år! En glad poplåt med influenser från den egna kulturen (I guess). Detta hör till de bättre låtarna i denna genre även om det finns bättre låtar som komma skall!


7. Schweiz - Sinplus "Unbreakable"
Schweiz brukar ha svårt att ta sig vidare. Dels för att de har dåliga låtar, och dels för att ingen verkar bry sig om dem. För att lyckas i denna tävling ska man ha både och. Denna light-rock-låt är helt OK. Jag gillar den. Men räcker det? Jag har svårt att se vilka som kommer rösta på detta. Lilla neutrala Schweiz glöms kanske bort igen.


8. Belgien - Iris "Would You"
Belgien har samma problem som Schweiz. För dåliga låtar och för få som bryr sig. Och denna låt. Hmm.. hmm.. nej.. jag glömmer bort denna lättsamma ballad under tiden jag hör den. Btw.. var det inte hon som gjorde fula miner när hon sjöng i belgiska uttagningen? Om.. blir det ännu sämre.


9. Finland - Pernilla Karlsson "När jag blundar"
En sång till sin mamma. Det är ju så fint så.. ja. Får jag barn skulle jag uppskatta om de sjunger en sång till mig i Eurovision Song Contest. Haha! Detta är en väldigt svårplacerad låt. Men Pernilla och låten har någon sorts charm över sig som jag tror kan gå hem i Europa även om hon sjunger på svenska som ingen förstår och som är udda för att vara Norden. Men hade denna varit på engelska hade det mesta av charmen försvunnit.


10. Israel - Izabo "Time"
Härligt att Israel kör på glädje istället för politik! Eller är det politiskt budskap? Har inte lyssnat på texten riktigt. Haha! Men tror inte det! Detta är en toppenlåt med brittisk feeling.


11. San Marino - Valentina Monetta "The Social Network Song(Oh Oh – Uh - Oh Oh)"
Hohohooo! Tävlingens sämsta låt. Vem fan tyckte det var en bra idé att skriva en låt om facebook till denna tävling? Och dessutom ha en väldigt jobbig melodi till det hela som aldrig borde fått nå någons öron.


12. Cypern
- Ivi Adamou "La La Love"
Efter San Marino skulle vilket bidrag som helst glänsa. Att en av tävlingens absolut starkaste kommer gör klasskillnaden ännu större. Detta är en låt som har potential att bli stor utanför tävlingen. En sommarplåga. Tveksam till att den blir det. Men den skulle kunna bli. I min värld iaf. Haha! Jag kommer fortsätta lyssna på låten. Och hon är väldigt vacker. Vet inte riktigt varför de lämnade Snövit-temat för ett bokbord? Menmen. Man kan inte få allt? Idioter. Men faktum kvarstår. Jag började skriva detta inlägg igår och satte ett högre betyg på Cypern. Jag måste dra ner det. Bilderna från genrepet övertygar mig inte. Kanske höjer till finalen om jag ångrar mig ikväll....


13. Danmark - Soluna Samay "Should've Known Better"
Efter två år av absolut högsta kvalitet kommer Danmark med ett bidrag som inte faller mig i smaken. Tycker hon är jobbig att titta på för jag fattar inte klädvalet. Tycker hon är jobbig att lyssna på för hon har ett gnäll i rösten. Nej. Sorry grannland. Men den är ju relativt högt rankad så det går nog bra utan mitt tycke.


14. Ryssland
- Buranovskije Babusjki "Party For Everybody"
Härliga tanter och den där minsta (och äldsta tror jag?) är så söt så mitt hjärta brister. De sjunger falskt. Oh så falskt! Låten är galen. Numret är galet. Men de sprider en sådan sann glädje att ingen kommer gå oberörda. Livsfarlig.


15. Ungern - Compact Disco "Sound of Our Hearts"
Ytterligare en låt som försvinner in i mängden. Och eftersom den har ska starta mellan två av de knäppaste bidragen så. Chanserna är små. Det är inte dåligt. Han sjunger bra. Men det är inte minnevärt.


16. Österrike - Trackshittaz "Woki mit deim Popo"
Haha! Vad tycker man? Bottenbetyg? Nej. Det går inte. Refrängen fastnar som en smäck. Och det är underhållande. Undrar vad Danny hade sagt om han fått konkurera med Österrike om lysande dräkter.. haha!


17. Moldavien - Pasha Parfeny "Lăutar"
Har ingen direkt uppfattning om detta. Inte uselt. Verkligen inte bra. Och även denna har problemet att vara mellan två minnesvärda bidrag så.. man smälter det förra och väntar på nästa.


18. Irland - Jedward "Waterline"
Behöver jag ens skriva vad jag tycker? Tror alla vet. I LOVE IT! I love them! Och deras klädval är magiska. De kommer liksom blåsa bort minnet av övriga när de äger scenen. Silver-guld-glitter-dräkterna är ljuvliga! De ser ut som prinskrigare från ett TV-spel som utspelar sig i en annan värld full av märkliga varelser. Och de har inte högt hår vilket kommer överraska många.. om de nu inte ändrar. Men gillar deras "platta" version också. Och låten sitter som en smäck. Kommer vara min solklara vinnare ikväll! Hoppas jag inte ändrar mig ;)


---------------

Och så dags för spekulation om vilka som går vidare!

Följande sex tycker jag ska ta sig vidare (efter startordning, ej rangordning):
Island
Grekland
Rumänien
Cypern
Ryssland
Irland

Följande fyra tror jag gör dem sällskap i finalen:
Albanien
Finland
Israel
Österrike

Och ska jag någon göra ett byte med någon av de fyra ovan så blir det:
Danmark

Det visar sig som det heter! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0