Euphooooriiiiiaaaaa!

Österrike
Belgien
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Tyskland
Ungern
Island
Irland
Israel
Lettland
Norge
Ryssland
Slovakien
Spanien
Nederländerna
Storbritannien

Så många har inte fel. Vi vann! Vi vann verkligen!
18 länder gav sin gyllene 12:a till oss. Däribland Ryssland. RYSSLAND! Den gör mig gladast av någon anledning. Alla är värda lika mycket, ja. Men av Norden får vi 12:or även om det är dåliga år så att säga. Men av Ryssland.. hur många poäng har vi fått av dem genom historien? Inte så många.. tror jag..

Loreen var magisk i finalen. Bästa framträdandet även om hon då var grym både i Melodifestivalen och semifinalen. Men finalen.. allt satt. Inte en mikrosekund fel. Right? Det där lilla oskyldiga leendet. Slow motion-slutet. Mmm. Perfekt.

Det är bara att njuta. Det kommer dröja länge till vi vinner igen.. sägs det.. det är svårt att vinna med så många öststater.. sägs det.. mitt svar på det? BULLSHIT

Sure, det är svårt att vinna. Av drygt 40 tävlande så självfallet är det svårt att stå som nummer 1.

Faktum kvarstår dock. Att från 1999 (ja, jag börjar där för jag känner för det) har Sverige vunnit 2 av 14 gånger. Norden har vunnit 5 av 14 gånger. Norden + Baltikum har vunnit 7 av 14 gånger. Jag vet inte riktigt hur man räknar "östeuropa" men Tyskland hör ju inte dit. Inte Grekland heller väl? Turkiet tror jag gör det? Isåfall har öst vunnit 5 av 14 gånger. Lika många som Norden med andra ord. Är det något område som ska sura så är det ju den "europeiska kärnan". Där händer inte mycket. En seger i och med Tysklands 2010.

Öst borde vara sura på norr om något. Vi är ju betydligt färre än dem.. so to speak.

Nästa år är vi i Sverige. Spännande. Väldigt spännande! Lär bli en fenomenal Melodifestival. Alla kommer vilja vinna. Och Eurovision. Tja.. jag får en känsla att det kan bli deltagarrekord. Ingen behöver dra sig ur för politiska orsaker?
Med största sannolikhet återvänder Polen och Armenien. Kanske Monaco? Kanske Tjeckien? Andorra? Etc etc.. Marocko? Jag har på känn att någon nordafrikansk nation gör comeback/entré. Loreen har nordafrikanskt blod. Det kan boosta dem. Vore trevligt.

Återstår att se. Och jag vill fortfarande se statistik gällande hur fördelningen av tittarröster och juryröster såg ut iår. Kommer väl.. antar jag.. hoppas jag.. kanske kommit nu? Hittar bara inte :P

Nästa år är jag på plats. Nästa år gör Jedward tredje gången gillt och vinner! När jag är där. Nice! ;)


ESC - FINAL

Ikväll smäller det!

Känns inte som någon idé att dra igenom alla låtar igen även om jag ändrat åsikt något ;) Men sex stycken har jag inte uttalat mig om!

Storbritannien - Engelbert Humperdinck "Love Will Set You Free"
Inte min kopp av te. Men gammelgubben sjunger ju helt okej.


Frankrike - Anggun "Echo (You and I)
Jag gillar vissling på detta vis. När folk visslar annars vill jag slå dem hårt. Gillar denna uptempolåt. Lär dock vara chanslös i finalen.


Italien - Nina Zilli "L'amore è femmina (Out Of Love)"
En förhandsfavorit att vinna enligt många. Ja, de blev ju tvåa ifjol så. Ibland gillar jag denna ibland inte. Men den sticker ut och har ett bra sound. Men vinna? Nej, jag tror faktiskt inte det. 6-10:e plats.


Azerbajdzjan - Sabina Babajeva "When the Music Dies"
Den börjar väldigt likt (insåg jag precis) Jennifer Hudsons "One Night Only" ur filmen "Dreamgirls". Sedan blir det annat. Men denna är väldigt pampig och byggs på mer och mer. Jag ser ett glitterregn framför mig. Vet inte om det blir ett sådant i slutet? Finns dock bättre ballader.


Spanien - Pastora Soler "Quédate conmigo"
Pampig pampig pampig! Helt underbar. Och samma låtskrivare som till Anna Books "Samba Sambero". Helt otroligt. Den är så dålig. Och denna är så... perfekt! Min personliga tredjehandsfavorit (efter Sverige och Irland om ni inte förstod det).


Tyskland - Roman Lob "Standing Still"
Denna är svårplacerad! Denna lätsamma pop är alltid klurig. Kan gå jätterbra. Kan hamna långt ner. Jag vill då stå och krama pch pussa med någon när jag hör denna och bara gunga med till musiken lite lät. Man önskar man vore kär helt enkelt. Och detta är en låt jag kommer ha i mina spellistor länge.


Så.. vem vinner? SVERIGE SÅKLART! HAHA.. eller?

Mina favoriter är:
Sverige
Irland
Spanien
Norge
Turkiet

Opps.. nu insåg jag precis att jag har nästintill samma tro och vill-lista. Sällan ett gott tecken.. HAHA!

Jag tror det slutar:
1. Sverige
2. Serbien
3. Irland (osäker på jurygruppernas stöd dock)
4. Turkiet
5. Norge

Därefter följer troligen Italien, Spanien, Rumänien, Cypern, Ryssland.. iofs borde väl Ukraina in där också? Hmm.. men jag avskyr den. Så nej. HAHA! Och Estland har vi också. Hmm.. och Albanien vet man aldrig med.. och Grekland. Alltså. Shiiit. Det är svårt. Jag nöjer mig med topp 5-gissning då.. säger vi. Haha!

Spännande blir det! Tror och hoppas jag :)


ESC - Semi 2

Semi 2 - Sveriges semi! Låt det gå vägen! Jag tror det. Men jag tror de spar vårt kuvert till sist precis som med Irland. Bara för att få mitt hjärta att stanna. Finns många gäääääääääspningar i detta startfält. För erkänn. Man vill ju hellre se kalkoner än sådana man inte minns. Fina ballader utan innehåll. Typ.

1. Serbien - Željko Joksimović "Nije ljubav stvar"
Vacker serbisk ballad. Men inte deras starkaste. Och med tanke på att detta är mannen bakom "Lane Moje" och haft sin del av flera andra bidrag. I alla fall. I år är i år. Detta är en bra låt. Men man jämför med tidigare. Då är det inte lika fulländat.


2. Makedonien - Kaliopi "Crno i belo"
Makedonien brukar sällan ha turen på sin sida. Har hamnat på tionde plats två år och petades bort av Sverige och Finland på den tiden en jury kunde välja med en finalist. Som tur är är det borta nu (även om Sverige räddades av det) och nu är makten hela.. halva.. Europas (eftersom man bara får rösta i en semifinal). Denna låt tycker jag ingenting om.


3. Nederländerna - Joan Franka "You and Me"
Hon lär ju ha sin förbaskade indianhatt på sig vilket gör att en helt OK låt blir kalkon. Jag pallar inte idioter. Utan hatt hade hon fått en trea. Men Pochahontas på dig också.


4. Malta - Kurt Calleja "This Is The Night"
Denna hade nog Ola kunnat ställa upp med i Sverige. Iaf. Glad poplåt. Och simpla stycken som "Ey-ey-ey", som är lätta att sjunga med i går hem. Men det känns som något saknas för att det ska lyfta till fullo. Det känns lite 00-tal?


5. Vitryssland - Litesound "We Are the Heroes"
Belarus. Varför har vi döpt om namnet? Tycker Belarus är finare. Men det betyder ju Vitryssland typ väl så.. nevermind. Hörde inte till saken. Haha! De kommer köra på sin härliga ryska brytning i engelskan som vanligt. Och. Den är väldigt omodern och boybandig. Men jag gillar ju detta samtidigt. Hmm.. Hmm.. nej.. och så efter att man läst runt lite kan jag inte fokusera. Eftersom "winners" på ryska blir "wieners".. så de sjunger att de är snopparna. Ja. Det är ju.. dumt. ;)


6. Portugal - Filipa Sousa "Vida minha"
Denna växer. Och jag tror juryn gillar den. Jag uppgraderar betyget i denna stund till..


7. Ukraina - Gaitana "Be My Guest"
Tycker denna är fruktansvärt jobbig. Hon kommer vråla som en tok på scen med en blomsterarrangemang på huvudet. Fotboll och glädje i all ära. Men detta är Eurovision. Fotbolls EM är i sommar. Pallar inte.


8. Bulgarien - Sofi Marinova "Love Unlimited"
Uptempolåt utan närvaro. Väldigt likgiltigt. Finns många som är betydligt bättre.


9. Slovenien - Eva Boto "Verjamem"
Ännu en anonym sak. Slovenien har många grannländer. Good for them.


10. Kroatien - Nina Badrić "Nebo"
Snaaaaaaark. Är det skillnad på denna och Slovenien? Jo.. troligen. Men jag är trött.


11. Sverige - Loreen "Euphoria"
FINALLY! Jag intalar mig att jag skulle älska detta bidrag oavsett om det står Sverige eller San Marino som nation. Låt det gå vägen! Fulländad låt! Har sagt det förr om Sverige och det var med The Ark.. fast deras framträdande sprack. Må detta gå vägen...!


12. Georgien - Anri Dzjochadze "I'm A Joker"
Han är en joker och en petare. Och något säger mig att de tar sig själva på fullaste allvar. Eller? Deltävlingens kalkon. Men inte värre än San Marino.


13. Turkiet - Can Bonomo "Love Me Back"
Turkiet brukar leverera. Iår levererar dem! Han är charmig och jag älskar hans sti. Härligt sailor ohooy-låt!


14. Estland - Ott Lepland "Kuula"
Ännu en stark ballad! Eller. Alltså. Jämför med Albanien i första semin (och finalen) och Spanien i finalen. I denna semi är den skapligt ensam att vara på ballad-tronen. Hans röst kan nog ge gåshud till samtliga. Men jag har hört att han blundar mycket. Gjorde iofs Albanien också. Sådant kan störa och i detta fall kommer det störra mer än i tisdags.


15. Slovakien - Max Jason Mai "Don't Close Your Eyes"
Glamrock! Och den känns ärlig. Men detta är djupt vatten i Eurovision. Detta kan bli bra såväl som en sistaplats i semin. Beror på vilket humör Europa är på. Men det sticker ut och det låter bra!


16. Norge - Tooji "Stay"
Norges motsvarighet till Eric Saade sägs det. Nja. Tja. Lite. Jodå. De har liknande utseende och liknande musikstil. Men jag går igång betydligt mer på Tooji som känns som ett mognare sound än Eric. Och snygg är han. Det ger alltid pluspoäng faktiskt. Och Sverige slängde bort denna låt. Idioter. Släppte vidare annan skit i Melodifestivalen istället...


17. Bosnien Hercegovina - MayaSar "Korake ti znam"
Ännu en anonym ballad. Men jag tycker denna är snäppet bättre så bara för att jag ska kunna hålla isär den från Slovenien och Kroatien får den ett betyg högre.


18. Litauen - Donny Montell "Love Is Blind"
HAHAHAHA! Kalkonframträdandet. Det där med att kärleken är blind och att ha på sig en ögonbindel. Jag pallar inte. Det blir för töntigt.. oooh, så töntigt. Och så slita av den och dansa lite coolt. Haha. Låten har sina poänger men jag kommer inte kunna sluta skratta. Ungefär som Hollands jävla hatt.


-------

Till final ("säkra"):
Serbien
Ukraina
Sverige
Turkiet
Estland
Norge

Och joinar dem, även om det känns osäkert gör:
Portugal
Slovenien
Kroatien
Bosnien Hercegovina

Mitt wildcard blir:
Makedonien

Jag hoppas jag har fel på Ukraina! Haha! Och några till i den osäkra. Nu snart är det dags.. go Sweden!


ESC - eftersnack semi 1

OK. Det gär gick ju sådär. 7 av 10 rätt är inte godkänt. Man ska ha minst 9 rätt känns det som. Försöker igen imorgon och den är ännu svårare att tippa så.. haha! Förhoppningsvis föll jag på plats 8-10 iaf ;) Och jag satte ju mina säkra kort så det var ju tur. Även om jag höll på att smälla av när de sparade Irland till sist. Jag tänkte mest bara NEJ NEJ NEJ! Låt de inte falla på att varken Sverige eller UK får rösta i semin vilket hade varit säkra högra poäng. Men det gick ju bra. De var överlägset bäst så. Bättre sång än vanligt också så plus i kanten! Och deras energi. Oh. Vill fånga in den och inhalera vid behov.

Så jag missade.. Danmark. Tänka sig att det gnället gick hem. Men hade jag ju kunnat fatta. Aja. Moldavien. Fick känsla under låten. Den var ju väldigt balkan. Klart den går vidare. Och så Ungern. Den fattar jag inte. Han sjunger bra ja. Men anonym låt. Den måste ha blivit 10:a???

Jag tyckte de som överraskade mig positivt var Albanien som jag vill höja från en trea till en stark fyra. Hennes känsla sätter sig på en. Plågat. Men väldigt starkt. Och Moldavien vill jag höja till en trea.

De som måste putsa till finalen är Island, Rumänien och Cypern. Det var inte alls så bra som det borde kunnat vara. Rumänien hade nog något teknikfel också. Så tur de inte föll på det. Hon klarade det bra. Schweiz engelska är den absolut märkligaste i tävlingen, så där kan jag sänka mitt betyg. Och Israel är inte värda en fyra. Men tyckte de var värda en finalplats. Framför Ungern.

Nu blir det att fokusera på semi 2. Den är ännu klurigare tror jag.

Och jag hoppas produktionen blir bättre till på torsdag. De som väljer foto kan sänka oss. Väldigt många nummer hade märkligt foto. Och så märkliga kameravinklar där fuckin flaggor la sig som en fladdrande hinna på bilden och förstörde framträdandena. Och Irlands.. skulle inte de bli filmade uppifrån? Blev en märkligt snett uppifrån-bild som inte fungerade alls. Hoppas allt sitter på lördag för dem. Även om jag är tveksam till om Europa bryr sig om sådant. Men kanske. Värre för Sverige. Det intima är avgörande. Om de envisas med distansbilder blir det inte bra..


Eurovision Song Contest - Semifinal 1

Idag är det dags! Semifinal 1. Inte Sveriges semifinal. Den är på torsdag. Men med 18 vinnarkandidater? Eller. Nja. Men 18 bidrag.. och 10 finalister!

1. Montenegro
- Rambo Amadeus "Euro Neuro"
Öppningsnumret är.. allt annat än starkt. En gubbe som står och mumlar ord till en melodi som knappt existerar. Och så en åsna på det. Artisten vill vara lika cool som Rambo och lika musikalisk som Mozart? Eller vadå? Tack, men nej tack.


2. Island - Gréta Salóme & Jónsi "Never Forget"
De ser väldigt nordiska ut och sjunger bra. En dramatisk låt med fioler. Jag gillar denna skarpt. Och den är one-of-a-kind i detta års tävling med sitt sagolika Within Temptation-stuk, schlagerfierat och utan det mörka.


3. Grekland - Eleftheria Eleftheriou "Aphrodisiac"
Cypern light vilket talar emot Grekland. Men den är trallvänlig och väldigt grekisk. Med reservation för att framträdandet kan dras ner till en tvåa om hon väljer att porra sig på ett osexigt vis som hon gjorde i Greklands uttagning.


4. Lettland - Anmary "Beautiful Song"
En låt jag haft på huvudet några gånger i och med den trallvänliga refrängen. Men den är så dålig, så dålig. Jag pallar inte denna falska glädje med korkad text.


5. Albanien - Rona Nishliu "Suus"
Smärta. Ack, så mycket smärta. Har noll koll vad hon sjunger om och vanligtvis är denna typ av låt något jag skulle avsky. Men jag gillar denna och sätter hon de högsta tonerna kommer något hända i min musiksjäl. Spricker det.. ja.. då blir det magplask.


6. Rumänien - Mandinga "Zaleilah"
Rumänien skickar sällan skit och inte heller detta år! En glad poplåt med influenser från den egna kulturen (I guess). Detta hör till de bättre låtarna i denna genre även om det finns bättre låtar som komma skall!


7. Schweiz - Sinplus "Unbreakable"
Schweiz brukar ha svårt att ta sig vidare. Dels för att de har dåliga låtar, och dels för att ingen verkar bry sig om dem. För att lyckas i denna tävling ska man ha både och. Denna light-rock-låt är helt OK. Jag gillar den. Men räcker det? Jag har svårt att se vilka som kommer rösta på detta. Lilla neutrala Schweiz glöms kanske bort igen.


8. Belgien - Iris "Would You"
Belgien har samma problem som Schweiz. För dåliga låtar och för få som bryr sig. Och denna låt. Hmm.. hmm.. nej.. jag glömmer bort denna lättsamma ballad under tiden jag hör den. Btw.. var det inte hon som gjorde fula miner när hon sjöng i belgiska uttagningen? Om.. blir det ännu sämre.


9. Finland - Pernilla Karlsson "När jag blundar"
En sång till sin mamma. Det är ju så fint så.. ja. Får jag barn skulle jag uppskatta om de sjunger en sång till mig i Eurovision Song Contest. Haha! Detta är en väldigt svårplacerad låt. Men Pernilla och låten har någon sorts charm över sig som jag tror kan gå hem i Europa även om hon sjunger på svenska som ingen förstår och som är udda för att vara Norden. Men hade denna varit på engelska hade det mesta av charmen försvunnit.


10. Israel - Izabo "Time"
Härligt att Israel kör på glädje istället för politik! Eller är det politiskt budskap? Har inte lyssnat på texten riktigt. Haha! Men tror inte det! Detta är en toppenlåt med brittisk feeling.


11. San Marino - Valentina Monetta "The Social Network Song(Oh Oh – Uh - Oh Oh)"
Hohohooo! Tävlingens sämsta låt. Vem fan tyckte det var en bra idé att skriva en låt om facebook till denna tävling? Och dessutom ha en väldigt jobbig melodi till det hela som aldrig borde fått nå någons öron.


12. Cypern
- Ivi Adamou "La La Love"
Efter San Marino skulle vilket bidrag som helst glänsa. Att en av tävlingens absolut starkaste kommer gör klasskillnaden ännu större. Detta är en låt som har potential att bli stor utanför tävlingen. En sommarplåga. Tveksam till att den blir det. Men den skulle kunna bli. I min värld iaf. Haha! Jag kommer fortsätta lyssna på låten. Och hon är väldigt vacker. Vet inte riktigt varför de lämnade Snövit-temat för ett bokbord? Menmen. Man kan inte få allt? Idioter. Men faktum kvarstår. Jag började skriva detta inlägg igår och satte ett högre betyg på Cypern. Jag måste dra ner det. Bilderna från genrepet övertygar mig inte. Kanske höjer till finalen om jag ångrar mig ikväll....


13. Danmark - Soluna Samay "Should've Known Better"
Efter två år av absolut högsta kvalitet kommer Danmark med ett bidrag som inte faller mig i smaken. Tycker hon är jobbig att titta på för jag fattar inte klädvalet. Tycker hon är jobbig att lyssna på för hon har ett gnäll i rösten. Nej. Sorry grannland. Men den är ju relativt högt rankad så det går nog bra utan mitt tycke.


14. Ryssland
- Buranovskije Babusjki "Party For Everybody"
Härliga tanter och den där minsta (och äldsta tror jag?) är så söt så mitt hjärta brister. De sjunger falskt. Oh så falskt! Låten är galen. Numret är galet. Men de sprider en sådan sann glädje att ingen kommer gå oberörda. Livsfarlig.


15. Ungern - Compact Disco "Sound of Our Hearts"
Ytterligare en låt som försvinner in i mängden. Och eftersom den har ska starta mellan två av de knäppaste bidragen så. Chanserna är små. Det är inte dåligt. Han sjunger bra. Men det är inte minnevärt.


16. Österrike - Trackshittaz "Woki mit deim Popo"
Haha! Vad tycker man? Bottenbetyg? Nej. Det går inte. Refrängen fastnar som en smäck. Och det är underhållande. Undrar vad Danny hade sagt om han fått konkurera med Österrike om lysande dräkter.. haha!


17. Moldavien - Pasha Parfeny "Lăutar"
Har ingen direkt uppfattning om detta. Inte uselt. Verkligen inte bra. Och även denna har problemet att vara mellan två minnesvärda bidrag så.. man smälter det förra och väntar på nästa.


18. Irland - Jedward "Waterline"
Behöver jag ens skriva vad jag tycker? Tror alla vet. I LOVE IT! I love them! Och deras klädval är magiska. De kommer liksom blåsa bort minnet av övriga när de äger scenen. Silver-guld-glitter-dräkterna är ljuvliga! De ser ut som prinskrigare från ett TV-spel som utspelar sig i en annan värld full av märkliga varelser. Och de har inte högt hår vilket kommer överraska många.. om de nu inte ändrar. Men gillar deras "platta" version också. Och låten sitter som en smäck. Kommer vara min solklara vinnare ikväll! Hoppas jag inte ändrar mig ;)


---------------

Och så dags för spekulation om vilka som går vidare!

Följande sex tycker jag ska ta sig vidare (efter startordning, ej rangordning):
Island
Grekland
Rumänien
Cypern
Ryssland
Irland

Följande fyra tror jag gör dem sällskap i finalen:
Albanien
Finland
Israel
Österrike

Och ska jag någon göra ett byte med någon av de fyra ovan så blir det:
Danmark

Det visar sig som det heter! :)


Sommarplåga 2012-kandidat

Denna låt må ha kommit redan förra sommaren. Men det var i Brasilien. Ibland kan resan över Atlanten ta sin lilla stund. Och så kom hösten. Vintern. Detta är ingen låt för höst och vinter. En låt att spara till nästa vår/sommar.
Så.. för stunden är detta min sommarplåga-kandidat. Dyker säkert upp fler. Men denna är bara så perfekt. Och att den är på ett "främmande språk".. det vill säga inte svenska eller engelska. Det är bara ett plus för stunden. Det är inne. Denna vill jag dansa till!Kom igen nu Spotify.. ge mig Gusttavo Limas Balada Boa pronto! Det finns bara tribiutes ännu. Hittat en helt OK version iofs. Ni får hålla till godo med den.


RSS 2.0